Jak zaprojektować dobre menu?

Jak zaprojektować dobre menu?

Ustalanie cen i projektowanie menu to dwa z najważniejszych aspektów prowadzenia restauracji. Świetne menu powinno inspirować klientów do spróbowania twoich potraw i dać im poczucie, czego mogą się spodziewać, gdy złożą zamówienie. Jasne i zwięzłe menu jest najlepsze. Nie chcesz, aby klienci czuli się zdezorientowani lub przytłoczeni. Oto sześć wskazówek, które pomogą Ci wycenić i zaprojektować menu tak, aby Twoi klienci byli podekscytowani składaniem zamówień.

  1. Nie ignoruj projektu

Nie wystarczy spisać ceny i dania na kartce papieru. Projektowanie menu to coś więcej. Atrakcyjne wizualnie menu z dobrze rozmieszczonymi przepisami przyciągnie klientów. To jest właśnie to, co czyni menu doskonałym. Bez względu na to, jaki projekt wybierzesz, najważniejsze jest, aby dania i opisy były w centrum uwagi.

  1. Starannie decyduj o cenie swoich dań

Cena Twojego menu jest tak samo ważna jak jego wygląd. Po pierwsze, zrób inwentaryzację składników. Możesz podnieść cenę lub uczynić ją droższą, jeśli nie masz wystarczająco dużo pieniędzy na zakup składników. To zapewni, że nie zabraknie Ci szybko składników. Należy również śledzić wszystkie sprzedaże. Nie powinieneś mieć możliwości dostosowywania cen w menu. Zamiast tego, powinieneś oprzeć ceny na popularności dania, jak również na związanych z nim kosztach. Zanim zdecydujesz się na cenę menu, ważne jest, aby obliczyć koszt jedzenia.

  1. Dokonaj bilansu swoich zasobów

Powinieneś wiedzieć, ile osób jest potrzebnych do przygotowania każdej pozycji w Twoim menu. Ponadto, ile sprzętu i stanowisk będzie potrzebnych. Wielu właścicieli restauracji popełnia błąd, mając wiele dań przygotowywanych na jednym stanowisku. Może to prowadzić do złej obsługi klienta i opóźnień. Zadbaj o różnorodność swoich dań.

Sprawdź także: Jak stworzyć chwytliwą ulotkę. 5 porad co robić i 5 porad czego unikać

  1. Skup się na opisach

Dobry opis może zadecydować o tym, czy klient zamówi danie. Choć opisy powinny być na tyle zwięzłe, aby klient mógł je szybko przeczytać, chcesz, aby był w stanie wyobrazić sobie, jak to jest jeść każde danie, po prostu czytając opis. Podkreśl główne smaki i elementy tak, aby klient miał pojęcie, czego może się spodziewać.

  1. Zdjęcia dań w menu

Podczas gdy opisy są ważne, dobre zdjęcie potraw może pomóc klientom uzyskać lepszy pomysł na to, co będą otrzymywać. Powinieneś oznaczyć swoje zdjęcia żywności, upewnij się, że są wysokiej jakości (fotografowie żywności mogą robić świetne zdjęcia) i upewnij się, że są one wyraźnie widoczne w projekcie menu.

  1. Zastanów się, gdzie umieścić każde danie

Ważne jest, aby umieścić każde danie w menu. Najlepiej sprzedające się lub najdroższe dania powinny być umieszczone na górze kategorii. Nie powinieneś umieszczać najdroższych dań powyżej lub poniżej najtańszych, ponieważ będą się one wydawały droższe.

Previous Jak zwiększyć popęd seksualny
Next Jak wybrać właściwą siekierę do rąbania drewna? Jak bezpiecznie rąbać drewno?

Może to Ci się spodoba

Okna i drzwi w nowym domu. O czym musisz pamiętać?

Rodzaje okien mogą różnić się od siebie w zależności od materiału, z którego są wykonane, a także sposobu otwierania lub montażu. Bardzo łatwo się w tym wszystkim pogubić, zwłaszcza gdy

Jakie są rodzaje blenderów? Poznaj różnice i wybierz odpowiedni typ dla siebie

Blendery ułatwiają szybkie i sprawne przygotowywanie zdrowych smoothie, pysznych zup, kremów, a nawet masła orzechowego. Blender jest niezbędny, aby wzbogacić Twoją dietę i urozmaicić codzienne posiłki. Do czego służy blender

Obchody rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 maja

Wczoraj przypadała  226. rocznica uchwalenia przez rząd Rzeczpospolitej Obojga Narodów pierwszej w Europie Ustawy Zasadniczej. Konstytucja 3 Maja była aktem prawnym, który w ówczesnej formie miał za zadanie łączyć, często

Prezydent Krakowa: jestem za budową metra, ale jeszcze nie teraz

W niedzielę, 25 kwietnia, mieszkańcy Krakowa wypowiedzą się w referendum, czy chcą organizacji Zimowych Igrzysk Olimpijskich 2022. Prezydent miasta liczy na pozytywne odpowiedzi Krakowian, bo jak podkreśla, projekt się spina i jest

Małopolscy policjanci czuwają nad bezpieczeństwem podczas Mistrzostw Europy UEFA EURO U21

Za nami drugi mecz grupy C turnieju finałowego Mistrzostw Europy U21 w piłce nożnej. W środę ( 21.06.) w Krakowie, na stadionie piłkarskim  przy ul. Kałuży miało miejsce spotkanie reprezentacji

Służba i pasja – spotkanie pań w MSWiA w dniu ich święta

Z okazji Dnia Kobiet Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji Mariusz Błaszczak zaprosił wyróżniające się funkcjonariuszki służb mundurowych. Jedną z nich była przedstawicielka małopolskiej Policji starszy sierżant Patrycja Pszczelińska. 8 marca

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź