Nowoczesność w kuchni nie oznacza paczkowanego jedzenia i rezygnacji z gotowania

Nowoczesność w kuchni nie oznacza paczkowanego jedzenia i rezygnacji z gotowania

Nowoczesna kuchnia może błędnie kojarzyć się z nadużywaniem gotowych dań i półproduktów, które są kosztowne i niekoniecznie zdrowe. Tymczasem najnowsze trendy kulinarne i kuchenne zobowiązują nas do troski o dietę, samodzielnego gotowania i powrotu do natury i kulinarnych tradycji.

Nowe kuchenne trendy to samo zdrowie

Każdy, kto śledzi na bieżąco kulinarne trendy, dobrze wie, jak często promują zdrowe składniki, które jeszcze do niedawna pozostawały całkowicie poza zasięgiem zainteresowania. Na bazie tego typu trendów na nowo wypromowana została żurawina, jarmuż czy topinambur, ale kuchenne trendy to coś więcej niż sięganie po zapomniane warzywa i niezbyt popularną zieleninę. To także trendy całościowe, które sugerują konkretny model odżywiania, a nawet robienia zakupów i postępowania z produktami spożywczymi.

  • Zero waste – kuchnia, w której niczego się nie marnuje – sam trend zero waste dotyczy nie tylko kuchni, ale to właśnie w sprawach kuchennych jest szczególnie ciekawy. Ideą kuchni tego typu jest dążenie do minimalizacji odpadów i wyrzucania żywności. Wśród osób naprawdę zaawansowanych można znaleźć i takie, które nie marnują absolutnie niczego, ale nawet jeśli trudno będzie się zmobilizować aż tak, to i tak warto spróbować tego trendu. W jego wdrażaniu w życie pomagają przemyślane zakupy, tworzenie listy produktów, kupowanie produktów świeżych (najlepiej bez żadnych opakowań), ekologicznych i zdrowych. Posiłki planuje się tak, by nic się nie zmarnowało – przecież nawet z pancerzyków po skorupiakach można zrobić wywar na zupę rybną, a obierki z cebuli czy innych warzyw są znakomitym kompostem.
  • Kuchnia roślinna – weganizm staje się coraz popularniejszy – nawet jeśli nie zamierzamy porzucić dotychczasowych nawyków i rezygnować z jedzenia mięsa, to można bardzo mocno urozmaicić swoje posiłki i wprowadzić do nich sporą dawkę warzyw, zbóż i owoców. Przepisy wegańskie nie są przecież wyłącznie dla wegan, a redukcja spożywanych produktów odzwierzęcych na ogół pozytywnie wpływa na zdrowie i na sylwetkę. To jeden z tych trendów, które koniecznie warto wypróbować.
  • Powrót do domowych, balkonowych i ogrodowych upraw – w wielu nowoczesnych kuchniach docenia się warzywa, zioła i owoce z własnej grządki. Uprawa warzyw i owoców nie jest już wyłącznie domeną osób mieszkających na wsi. Coraz więcej osób decyduje się na balkonowe i doniczkowe uprawy sałaty, ziół, pomidorków koktajlowych czy poziomek. Nie trzeba do tego specjalnych umiejętności. Nasiona są tanie, a plony mogą zaskoczyć smakiem, aromatem i obfitością.

Stare przyzwyczajenia w kontrze do zdrowych nowości

Kuchnia roślinna, samodzielna uprawa ziół i drobnych warzyw to znakomite trendy kuchenne, które mogą wnieść wiele dobrego do naszego jadłospisu i pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jednak, by tak się stało należy zrezygnować z części niezdrowych przyzwyczajeń lub odpowiednio je zmodyfikować. Przykłady? Oto one:

  • Zamiast frytek smażonych w głębokim oleju, frytki z nowoczesnej frytkownicy parowej lub klasycznej. Frytkownica umożliwia błyskawiczne przygotowanie frytek i innych produktów smażonych w ten sposób, utrzymuje odpowiednią temperaturę i nie dopuszcza do tego, by produkty nadmiernie nasiąkały tłuszczem. Jeszcze zdrowszą alternatywą będzie nowoczesna frytkownica na gorące powietrze.
  • Zamiast długotrwałego gotowania warzyw – blanszowanie. Rozgotowane warzywa są nie tylko niesmaczne, ale też zdecydowanie mniej zdrowe od produktów surowych. Nie trzeba za wszelką cenę zjadać wszystkiego na surowo, ale smakołyki takie, jak groszek cukrowy lub szparagi wystarczy podgotować przez kilka minut, by były smaczne, lekko chrupiące i bogate w składniki mineralne i witaminy. Do ich przyrządzenia nie są potrzebne specjalistyczne garnki i urządzenia elektroniczne – wystarczy sprawna kuchenka gazowa lub inna, garnek z wodą i kilka minut czasu. Efekt będzie znakomity.
  • Zamiast kupowania paczkowanych warzyw z marketu – zakupy na targu lub od rolnika. Nawet wówczas, gdy mieszkamy w sercu dużego miasta, możemy zaopatrywać się w świeże warzywa i owoce z targu lub bezpośrednio od rolnika (są do tego nawet specjalne aplikacje i strony zakupowe). Takie zakupy będą lepsze, czasami tańsze, a z całą pewnością zdrowsze i pozbawione pośredników i wielu foliowych opakowań. Jeśli z ekologią jest nam po drodze, to zamiast kupować kilogram cukinii w markecie, w którym każda mała cukinia jest oddzielnie zafoliowana, lepiej kupić je od rolnika i być spokojnym o piętrzące się góry śmieci na wysypiskach.

Nowoczesna kuchnia, nowe trendy żywieniowe, kulinarne i życiowe bardzo często idą w parze z ekologią, racjonalnym podejściem do zakupów, gotowania i odżywiania się, a to bardzo dobrze wróży naszemu zdrowiu. Choć mówi się, że dzisiejsze produkty żywnościowe bywają szkodliwe, to odpowiednia selekcja podczas zakupów i powrót do kupowania na targowiskach lub nawet do samodzielnego uprawiania niektórych ziół i warzyw może być trendem godnym naśladowania.

Previous Po 11 latach wyszedł z więzienia i już zaczął kraść
Next Oszustwo za 380 tys. zł. Podejrzany w areszcie

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Jako kobieta obawiam się, że mam mniejsze szanse na karierę zagraniczną niż mój mąż

Aktorka ma nadzieję na karierę zagraniczną. Obawia się jednak, że ma na to mniejszą szansę niż jej mąż. Twierdzi jednak, że Piotr Stramowski uczy ją pozytywnego myślenia i wiary w to, że

Life&Style 0 Comments

Kartki urodzinowe – odrobinę mniej konwencjonalne

Już od pewnego czasu można usłyszeć, że zwyczaj składania życzeń urodzinowych zamyka. Owszem, pamiętanie o nadchodzącym jubileuszu nadal jest w cenie, od nas jednak oczekuje się przede wszystkim szybkości reakcji.

Life&Style 0 Comments

Coraz więcej kobiet zamawia kostiumy na miarę

Dobrze skrojone kostiumy i garsonki to uniwersalny strój, który można wykorzystać na wiele okazji. Damskie garnitury są dobre dla każdej kobiety, niezależnie od typu sylwetki. Spodnie boyfriendowe, cygaretki czy klasyczne z wyższym stanem

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!